pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

Diena, kad Humors paslēpās suņu būdā un radio paverdzināja cilvēci


Reiz sen senos laikos gudri onkuļi izdomāja, ka skaņu var pārraidīt ar radio viļņiem. Kā jau vārds paskaidro, tā radās radio. Un viss bija skaisti, cilvēki Alabamā dzirdēja stāstus, kā Hiters iekaro eiropu un cilvēki Krievijā dzirdēja kā Staļins ir demidievs.
Bet laiki mainījās un ziņas un radioluga var valdīt tikai tik ilgi. Un tā sāka attīstīties profesija, ko sauca par diskžokejiem, jeb mūsdienās populārākais termins DJ. Tie bija čaļi, kas zināja, kad jāliek kāda dziesma. Ja bija stāsts par to, kā mazs sunītis ir iemācījies noriet valsts himnu, tad varēja uzlikt Elvisa Hound Dog, bet ja tas sunītis rejot aizrijās tad varēja uzlikt Led Zeppelin - Stairway to Heaven. Lai nu kā, mūzika tika likta, starplaikos tika pieteikta un radio vadītāji pamanīja to, ka cilvēkiem patīk konkrēti DJ, kuri runāja par interesantām tēmām, jo cilvēkus tas izklaidēja gandrīz vai tikpat ļoti kā mūzika. Un tad dzima ģeniāla ideja - ļausim šiem DJ intervēt cilvēkus.
Es tiešām nezinu kā tas bija sākumā, bet drīz vien attīstījās īpašs DJ paveids, tie bija tādi, kuriem šķita, ka labs sarunas sākums bija jautājums - Kad Jums pēdējo reizi niezēja kreisā ola. Šādus cilvēkus sauca par šok žokejiem. Drīz vien viņi vairs nebija DJ, bet jau funkcionēja kā atsevišķas radio personības.
Amerikas populārākais SJ ir Hovards Sterns. Un viss bija skaisti, bija kam patika, kam nepatika, kam riebās, kas solīja nāvi, bet pie tā pierada.

Bet pirms pāris mēnešiem radio kultūra pasaulē piedzīvoja prātam neaptveramu revolūciju. Artusu Kaimiņu, jo tik tiešām kaut kas tik ļauns nekad nav bijis. vai radio pārdzīvos šo nelaimi, vai arī sabruks dēļ tā, ka reitingi jaunam radio nekad nav bijuši tik augsti kā tie ir Suņu Būdas laikā.

Man gribētos ticēt, ka pēc 100 gadiem Latvijas vēsturē šis gads būs ierakstīts kā gads, kad radio uzsāka savu revolūciju, lai paverdzinātu cilvēci, jo Artusa Kaimiņa necilvēcīgā riebeklība pret publikas mīluļiem piešķīra radio viļņiem saprātu un tie paverdzināja visus.

Disklemeris - Vēstures apraksts ir ļoti neprecīzs un mana dzīve ir pilna ar meliem, jo vēsture ir subjektīva un es esmu objekts.

1 komentārs: